divendres, 8 de gener del 2016

EL TRESOR AMAGAT


A la última pàgina d’un diari sempre hi ha una entrevista. En la part que es presenta l’entrevistat  sempre es pregunta per la seva fe, o no fe. Molt poques vegades es respon en positiu. Normalment hi ha o un refús de la fe o una resposta ambigua i complicada. Poques vegades hi ha una resposta clara. El 6 de gener es va entrevistà a Fávio Sanchez. La resposta de Fávio és clara: sóc catòlic. I a més de la seva especialització tècnica  ha estudiat teologia i és músic. Es tracta d’un argentí de 39 anys. Pel seu treball va haver de fer-se present en un del evocadors d’escombraries més grans d’Amèrica Llatina.

Allí s’adonà que hi havia famílies senceres que vivien de reciclar i vendre el que hi havia en les escombraries. Allí mateix viuen. I es fixà que els nens jugaven quasi tot el dia i ajudaven els seus pares a cuidar als més petits i a transportar material reciclat. Només tenien l’ajuda d’algunes parròquies. Poc a poc s’oblida de la raó per la qual havia vingut i a través de la música feu, primer un petit grup de nens que s’anà engrandint. Feien música clàssica. Aviat es trobà a faltar instruments. No hi havia diners i van començar a elaborar instruments amb les deixalles de les escombraries. Pots, tuberies, ferros, trossos de bicicleta, fils d’electricitat..etc. Amb tot això van començar a fer violins, guitarres, trompetes, tambors, violes...

El principi ho feien per ells, però poc a poc s’anà guanyant en qualitat. Tant a nivell d’interpretació, com en la qualitat dels instruments. Es van atrevir a fer algun concert, i ara volten pel món i omplen sales a moltes ciutats. Això ha ajudat a pagar estudis, a fer cases més dignes i sobretot a fer persones. A portar la joia d’una bona notícia. Va trobar un gran tresor enmig de les escombraries.

Sant Gregori Nacienzé, que va ser patriarca de Constantinopla al segle IV i finalment es retirà a la soledat i a l’oració. Comparava els mags amb els cristians. Deia que el Senyor no retreia tant als que havien robat o fet adulteri sinó perquè no van honrà Jesús en la persona dels pobres.  Igual que els mags oferiren el que tenien als peus del Nen, també nosaltres hem de fer-ho. I si no tenim res, diu sant Gregori,  oferiu les vostres llàgrimes. No passem de llarg, siguem capaços de commoure’ns.
 No hi ha res pitjor que no fer. Com els grans sacerdots i els mestres de la Llei. Sabien el que s’havia de fer. On calia anar. Però no es van moure. Per raons de no moure’s sempre n’hi ha. Però cal com els mags refiar-se de l’estrella, anar per la nit. Preguntar, posar-se en qüestió un mateix. Perquè moure’s no vol dir gesticular molt.  Com Flávio que en una situació que semblava no tenir sortida va ser creatiu. Confiar, cercar.

Quan hom cerca, troba, quan hom demana rep, quan hom truca, li obren. Però hem de tenir els ulls de la fe dels mags que veuen en la pobra família de Betlem el Messies esperat i l’adora. Els ulls de fe que saben veure Crist enmig de les escombraries. Tant Flávio com els Mags van trobar no sols un tresor, sinó el Tresor. Llavors es veu l’estrella, llavors sona la música dels àngels.