divendres, 23 d’agost del 2024

Ens cal els sentiments?

L’any 2002 es va fer una pel·lícula titulada “Equilibri”. “Equilibri", en aquesta pel·lícula  era el nom que tenia un medicament. La pel·lícula representava que després de la Tercera Guerra Mundial, la cosa havia quedat tan malmesa que una dictadura mundial va subjugar tota la població. I van mostrar que tots els problemes  de la humanitat venien dels sentiments. Aquest medicament que es deia “Equilibrium” anul·lava els sentiments. Per tant, es va obligar a prendre aquests medicament a tota la població, així,doncs, a parir de llavors la gent actuava només des d’un punt de vista cerebral, sense sentir res. I això feia que les persones actuessin racionalment, però sense sentir. El sentiment va ser anul·lat. Certament hi ha por que passi també ara una cosa semblant.  

Què és volia? Que l’home no sentís, que raonés simplement i actués en conseqüència, per fer que no hi hagués la causa de tants problemes i conflictes.

El protagonista de la pel·lícula representava que era una espècie de policia encarregat de fiscalitzar les persones que se saltaven la norma essencial, que era prendre’s la pastilla cada dia  perquè la gent no sentís. Fiscalitzaven, i a la persona que trobaven que no s’havia pres la pastilla, la mataven. I com no sentien res, es quedaven tan tranquils.

Fins que un dia que, aquest personatge es va oblidar ell mateix de prendre’s la pastilla . El cas va ser que en un moment determinat havia de matar a un, va començar a sentir tendresa, por... Es va sentir commogut. Va començar a sentir. Aquí ve tot l’entrellat de la pel·lícula. Què passa, doncs, amb aquest personatge que no s’ajustava al prescrit perquè sentia, va començar a tenir sentiments? 

Els sentiments, a la nostra vida, no aporten més coses al saber, sinó que és com si poséssim color a la vida. Una vida que no sentís seria com la televisió en blanc i negre. Una vida que sent és una vida amb color, amb lluminositat, amb matisos.

Hi ha el perill que ara aquesta pastilla sigui demanada com experiència religiosa. Moltes vegades demanem a l’Església o al cristianisme una estabilitat emocional. Demanem superar això tan “pringós” que en diem sentiments. Per tant, la persona religiosa és aquella que voldríem que no sentís, que es distanciés del sentiment, que simplement apliqués els manaments, que simplement fos el que diuen els manaments i punt. Només una cosa quadriculada, freda, sense color. Demanem a l’experiència religiosa, fins i tot la cristiana, que ens porti una vida “d’apatheia”, com deien els antics, d’indiferència, d’equilibri emocional.

Però és això el que vol Jesús? Quan Jesús ens crida realment vol que la nostra vida passi a ser una vida en blanc i negre? Una vida molt ben organitzada, fins i tot exemplar, però sense el sentiment profund que fa que la persona humana sigui persona humana, que és el sentiment de Déu. El sentiment de Déu que per als cristians es confon, s’amplia, s’aprofundeix a la paraula “amor”. Per tant, quan Jesús crida no ens vol treure el color a la vida, ni transformar-la en blanc i negre, sinó al revés, augmentar i fer que la intensitat de la nostra existència sigui pel que ha estat creada.

Avui l’Església celebra el Dia de la Paraula de Déu, perquè avui hem començat a llegir sistemàticament l’evangeli de sant Marc. Sant Marc, quan avui parla de Jesús, diu unes coses una mica estranyes. Primer diu: “Quan Joan fou empresonat”. I lògicament, si veus “las barbas de tu vecino pelar  pon las tuyas a remojar”. Si Jesús veu que Joan va a la presó, el més lògic hagués estat marxar a un lloc solitari per fugir. Però no. Precisament, en el moment més perillós de l’existència, Jesús comença a predicar. No s’amaga. La fe no el porta a tancar-se, el porta a posar-se entremig de la gent.

Segona cosa que diu Marc de Jesús una mica estranya. Posats a predicar, en un moment en què han posat a Joan a la presó, que és la persona referència en aquell moment, i ho sabem per altres textos contemporanis, el més normal és que hagués començat dient: “Aquest món està perdut...” Però no, Jesús comença a predicar una Bona Notícia, una notícia d’esperança. Certament que aquesta esperança farà veure que ens hem de convertir. Això és important, perquè no és una esperança de color rosa, sinó una esperança que porta a la conversió. Realment ha d’haver la conversió, però el que motiva la conversió no és la por, és la joia de la Bona Notícia.

Tercera cosa que fa Jesús: guarir, perdonar, compartir.

I quarta cosa que fa Jesús: convocà. El text diu: “Jesús passà i tot passant veié...” No és veure, sinó mirar. Mira a Pere i Andreu. I després els crida. Jesús passa per la vida de les persones, per la meva vida... Cal no deixar-lo passar de llarg. Cal no deixar-lo que passi de llarg de la nostra existència. Cal enganxar-se al seu mantell i no deixar-lo passar, perquè sigui ell el qui realment ens miri i ens miri amb aquells ulls plens d’amor que va mirar al jove ric i digui: “Segueix-me”. Això és el que vertebra la vida del creient. Els deixebles van respondre d’una manera que a nosaltres ens sembla una mica exagerada, però va ser així. Immediatament ho deixaren tot i seguiren a Jesús.

Ara el Senyor, aquí, amb la seva Paraula, aquí, a nosaltres, passa per la nostra vida i ens demana una resposta existencial de dia a dia, al seu pas, i ens demana una conversió profundíssima. “Convertiu-vos”, és la primera paraula, perquè hi ha una Bona Notícia.

Hem de ser, nosaltres mateixos, transparència d’aquesta Bona Notícia, transparència d’esperança, transparència de canvi i de conversió, perquè Déu irromp a les nostres vides i ha esberlat la volta del cel, l’ha trencat i ha baixat. Qui es mostra indiferent davant aquest aproximar-se? Com puc ser indiferent? Com no mirar-lo als ulls? Com no seguir-lo?Com no sentir una riuada de sentiments que ho trasbalsa tot?.  

Homilia Diumenge III durant l’any
Fra Jacint Duran
21 de gener de 2024